Wil jij energiebesparingen realiseren en de comfortniveaus binnen je bedrijf verbeteren? Met een gebouwbeheersysteem (GBS) zorg je voor een efficiënte aansturing van je gebouwtechnieken. Beheer je verlichting, HVAC-systemen, beveiliging, energietechnieken … vanuit één centraal, geautomatiseerd platform.
KNX als standaard
Wanneer het gaat om gebouwbeheersystemen kiezen we bij Cosman resoluut voor de betrouwbaarheid van KNX. Die wereldwijde standaard biedt de mogelijkheid om toestellen en systemen van alle gangbare merken (o.a. Siemens, ABB, Schneider, WAGO, Bosch, …) met elkaar te verbinden. Fabrikanten die zijn aangesloten bij KNX implementeren de technologie rechtstreeks in hun componenten en systemen, waardoor het eenvoudig is om ze te connecteren.
De voordelen van een gebouwbeheersysteem
Energie- en kostenbesparing voor je bedrijf
Een gebouwbeheersysteem heeft een aanzienlijke reducering van de kosten tot gevolg. Het systeem implementeert energiebesparende maatregelen, zoals de automatische uitschakeling van de verwarming ’s avonds of het gebruik van sensoren om te bepalen of de verlichting, verwarming en ventilatie al dan niet actief moeten zijn. Energieverspilling word gereduceerd tot een minimum waardoor het bedrag op je energiefactuur ook zal dalen. Bovendien detecteert het GBS fouten of afwijkingen in installaties en systemen die zorgen voor een verhoogd energieverbruik. Daarvan ontvang jij meldingen zodat je de problemen snel kan aanpakken en verdere verliezen of verspilling vermijdt.
Optimaal comfort voor gebouwgebruikers
De ideale omgevingstemperatuur, voldoende verluchting en aangename verlichting zorgen voor gelukkige werknemers, bezoekers en klanten. Een gebouwbeheersysteem zorgt ervoor dat al die installaties zijn afgestemd op elkaar, de noden van de mensen en op de condities buiten zodat in je gebouw continu een aangenaam klimaat heerst. Dat zorgt voor een verhoogd leef- en werkcomfort wat op zijn beurt resulteert in betere werkprestaties en dus uiteindelijk ook meer winst.
Altijd in controle
Een goed gebouwbeheersysteem betekent dat je 24/7 controle hebt over jouw gebouw. Je beheert je systemen vanaf je computer of tablet. Omdat alle systemen met elkaar verbonden zijn, zijn ze eenvoudig te vinden en optimaliseer je op een efficiënte manier jouw gebouw. Hierdoor heb je op elk moment een overzicht van de prestaties van elk systeem.
Optimaliseer de werking van je bedrijfsgebouw met een KNX-systeem
Gebouwbeheer en KNX gaan verder dan klimaatbeheersing
Het gebouwbeheer evolueert snel en slimme gebouwen nemen een steeds prominentere rol in. In een slim gebouw creëer je niet alleen een comfortabel binnenklimaat, maar vinden gebruikers ook gemakkelijk een parkeerplaats, flexibele werkplek, vergaderruimte of collega’s. Dit zorgt voor meer veiligheid en comfort dankzij een betere interactie tussen verschillende subsystemen. De open architectuur maakt aanpassingen aan toekomstige gebouwwijzigingen en extra gebouwapplicaties eenvoudig.
Trends en toekomstperspectieven
Gebouwbeheersystemen evolueren in sneltempo om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar energie-efficiëntie, comfort en flexibiliteit in gebouwen. Naast energiebeheer en comfortoptimalisatie beginnen gebouwbeheersystemen ook steeds meer functies te integreren, zoals toegangscontrole, veiligheid, verlichting en meer. Een gebouwbeheersysteem integreert nieuwe innovaties zoals ‘Internet of Things’ (IoT), kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Dit leidt tot een meer holistische benadering van gebouwbeheer waarbij alle systemen en functies binnen een gebouw met elkaar zijn verbonden en samenwerken. Dat maakt nog geavanceerder en efficiënter gebouwbeheer mogelijk.
Gebouwbeheersystemen voor elk bedrijf
Bedrijven met grote kantoorcomplexen gebruiken gebouwbeheersystemen om de temperatuur, verlichting en luchtkwaliteit in het hele gebouw te regelen, wat resulteert in een comfortabelere werkomgeving voor werknemers en lagere energiekosten.
Winkelcentra en warenhuizen gebruiken gebouwbeheersystemen om de verlichting en HVAC-systemen te optimaliseren op basis van de drukte en het weer, waardoor ze energie besparen en het comfort van winkelend publiek verbeteren. En een positieve winkelervaring zorgt dan weer voor hogere verkoopcijfers.
In ziekenhuizen en zorginstellingen is een nauwkeurige temperatuur- en vochtigheidsregeling essentieel voor de gezondheid en het comfort van patiënten. Gebouwbeheersystemen helpen bij het handhaven van de juiste omgevingsomstandigheden in verschillende ruimtes, zoals operatiekamers, patiëntenkamers en laboratoria.
Voor productiebedrijven is de handhaving van optimale omgevingsomstandigheden cruciaal voor de kwaliteit van het product en de efficiëntie van het productieproces. Gebouwbeheersystemen regelen de temperatuur, vochtigheid en ventilatie in fabrieken en productiefaciliteiten.
Datacenters hebben strikte eisen voor temperatuur- en vochtigheidsniveaus om de optimale werking van de servers en andere apparatuur te garanderen. Gebouwbeheersystemen monitoren en regelen deze omgevingsomstandigheden, wat resulteert in betere prestaties en betrouwbaarheid van het datacenter.
Hotels gebruiken gebouwbeheersystemen om de temperatuur, verlichting en andere omgevingsfactoren in hotelkamers en gemeenschappelijke ruimtes te regelen, waardoor ze voldoen aan de individuele voorkeuren van gasten en tegelijkertijd energie besparen.
Scholen gebruiken gebouwbeheersystemen om het binnenklimaat te optimaliseren voor een betere concentratie en prestaties van studenten, evenals voor energiebesparing tijdens vakanties en buiten de schooluren.
Cosman, jouw partner in innovatief gebouwbeheer
Heb je te maken met softwarefouten of communicatiestoornissen? Wij staan altijd voor je klaar om te helpen. In geval van urgente kwesties die niet telefonisch kunnen worden opgelost, zijn we binnen 2 uur ter plaatse.
Bij Cosman bieden we geen standaarddiensten aan. We streven naar een partnerschap met onze klanten, waarbij jouw doelen, behoeften en wensen centraal staan. Deze vormen de basis van onze benadering en hoe we te werk gaan.
We zijn gecertificeerd met aannemerscertificaten 1P1 en 1P2, waardoor we bevoegd zijn om elektrische en elektromechanische installaties uit te voeren voor infrastructurele projecten, industriële faciliteiten en externe elektrische installaties.
Onze klanten waarderen ons vanwege onze precisie en aandacht voor detail. We leggen elektriciteitskabels zorgvuldig langs de muur of verbergen ze op een elegante manier, waarbij we ze keurig groeperen in kabelgoten. Deze toewijding aan precisie gaat verder dan alleen een esthetische overweging. Door zorgvuldig om te gaan met de plaatsing en afwerking van elektriciteitskabels, zorgen we niet alleen voor een visueel aantrekkelijke omgeving, maar ook voor een veilige en goed georganiseerde werkplek.
Hoe gaan we te werk?
Onze technici werken nauw met jou samen op een prettige manier. Ze zijn volledig op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen in hun vakgebied en delen graag hun kennis met jou. Gedurende elke fase van het project houden ze je op de hoogte, tonen ze respect voor jou en je eigendommen en hebben ze begrip voor jouw situatie. Na installatie van het gebouwbeheersysteem hoef je je geen zorgen te maken, want onze technici blijven in contact om ervoor te zorgen dat alles naar wens verloopt. Onze aanpak omvat:
- afspraak voor een kennismaking en plaatsbezoek
- in kaart brengen van huidige en gewenste systemen
- uitwerking voorstel van aanpak
- bespreking voorstel
- projectvoorbereiding: schema’s tekenen, nodige apparatuur bestellen, …
- voorbereiding werken ter plaatse
- uitvoering: installatie van het KNX-gebouwbeheersysteem en connectie met bestaande systemen
- testfase en documentatie
Onze realisaties
Bekijk de bedrijven waarmee we al hebben samengewerkt. Sta jij er binnenkort tussen?